Geslotendonderdag van 09:00 tot 18:00 staan we weer voor u klaar
U vindt ons op de Liessentstraat 2-C
Vragen? Neem contact op!
  • Home
  • Fietsplezier Nieuws
  • Revolutionaire band zonder lucht van Schwalbe -> regel het nu via de online werkplaatsplanning.

Revolutionaire band zonder lucht van Schwalbe -> regel het nu via de online werkplaatsplanning.

Schwalbe introduceert nieuw soort fietsband – Het Schwalbe Airless-systeem

Op 02.03.2018 presenteerde de bandenfabrikant Schwalbe voor de eerste keer een iets andere fietsband. Hij noemt zichzelf Schwalbe Airless-systeem en is ontworpen voor trekking- en stadsfietsen. Hij vereist, zoals de naam al zegt, geen lucht. In plaats daarvan werken ze met een speciale slang voor vaste materialen, maar het systeem heeft weinig te maken met klassieke massieve rubberbanden.

Fietsslang in plaats van Adidas sneakers

De nieuwe band of het nieuwe airless systeem van Schwalbe is gebaseerd op een relatief flexibele kunststofcompound, zoals die van Boost-sneakers van Adidas in de zolen van de schoen.

Het vulmiddel, dat de slang zijn vorm en flexibiliteit geeft, is afkomstig van het chemische bedrijf BASF. Het is een soort “plastic rubber”, het combineert beide eigenschappen. De technisch correcte naam is thermoplastisch polyurethaan, afgekort TPU.

De uitvinders van de slang hebben een patent op het gebruik van de TPU als een fietstas, Adidas voor gebruik in schoenen. De productie is vergelijkbaar met die van een fietshelm, het wordt opgeschuimd met stoom in een mal.

Er wordt gezegd dat het vergelijkbaar is met een normaal systeem met met lucht gevulde slang (d.w.z. zeer flexibel en dempend), maar tegelijkertijd extreem breekbaar. In geval van twijfel kan zelfs met een doorgesneden band toch worden doorgegaan.

De belangrijkste gegevens van het nieuwe

Schwalbe Airless systeem.

Het nieuwe systeem, dat bestaat uit een speciale band, slang (in het wit) en een voering (in het blauw) slikken, zal beschikbaar zijn in mei.

Het inzetstuk zorgt ervoor dat het compatibel is met normale velgen. 

Hier is echter op te merken dat Schwalbe dit alleen voor Schwalbe premium dealers uit geeft die hebben deelgenomen aan training over het systeem.

Indien onjuist geïnstalleerd kan er onherstelbare schade optreden.

Momenteel is er alleen een 28-inch band met breedte 40 mm beschikbaar. (28×1.5 of 622-40).

Volgens Schwalbe moet het systeem zo’n 10.000 km kilometers aan kunnen totdat het hele systeem weer geüpdatet wordt. Met een gewicht van ongeveer 590 gram voor de slang en ongeveer 680 gram voor de band, is het totale gewicht ongeveer gelijk aan een Marathon Plus-band van Schwalbe in dezelfde maat plus slang (960g 170g).

Lijkt op een rijstwafel, maar is een nieuw soort fietsbuis, het Schwalbe Airless systeem – een soort moderne massief rubberbanden met hoge lek bescherming.

Wilt u het Schwalbe Airless systeem?

Plan een afspraak met onze online werkplaatsplanning.